Advertisement
PDF

Engineering Drawing MCQ (Multiple Choice Questions) With Answers

Advertisement
Advertisement

1. The following is not included in the title block of the drawing sheet

  1. Sheet No
  2. Scale
  3. Method of Projection
  4. Size of sheet

Ans: (4)


2. Which of the following represent reducing scale?

  1. 1:1
  2. 1:2
  3. 2:1
  4. 10:1

Ans: (2)


3. In first angle projection method, an object is assumed to be placed in

  1. First quadrant
  2. Second quadrant
  3. Third Quadrant
  4. Fourth quadrant

Ans: (1)


4. The following line is used for visible outlines

  1. Continuous thick
  2. Continuous thin
  3. Chain thin line
  4. Short zigzag thin

Ans: (1)


5. The following line is used for the dimension line

  1. Continuous thick
  2. Continuous thin
  3. Chain thin line
  4. Short zigzag thin

Ans: (2)


6. The dotted line represents

  1. Hidden edges
  2. Projection line
  3. Centreline
  4. Hatching line

Ans: (1)


7. Hatching lines are drawn at ___ degree to reference line

  1. 30
  2. 45
  3. 60
  4. 90

Ans: (2)


8. In aligned system of dimensioning, the dimensions may be read from

  1. Bottom or right-hand edges
  2. Bottom or left-hand edges
  3. Only from bottom
  4. Only from the left side

Ans: (1)


9. The Length: Width in the case of an arrowhead is

  1. 1:1
  2. 2:1
  3. 3:1
  4. 4:1

Ans: (3)


10. Metric thread of 10mm diameter is represented by

  1. 10M
  2. M10
  3. M^10
  4. None of the above

Ans: (2)



11. The internal angle of a regular pentagon is ___ degree.

  1. 72
  2. 108
  3. 120
  4. 150

Ans: (1)


12. The internal angle of a regular hexagon is ___ degree.

  1. 72
  2. 108
  3. 120
  4. 150

Ans: (3)


13. ‘Representative fraction’ (RF) is defined as

  1. Length of an object in the drawing / Actual length of the object
  2. Length of an object in the drawing / Isometric length of the object
  3. The actual length of the object / Length of an object in the drawing
  4. Isometric length of the object / Length of an object in the drawing

Ans: (1)


14. A line of 1 meter is shown by 1cm on a scale. Its Representative fraction (RF) is

  1. 1
  2. 100
  3. 1/100
  4. 1/50

Ans: (3)


15. A point ‘P’ is above Horizontal Plane (HP) and in front of the Vertical Plane (VP). The point is in

  1. First quadrant
  2. Second quadrant
  3. Third quadrant
  4. Fourth quadrant

Ans: (1)



16. The side view of an object is drawn in

  1. Vertical plane
  2. Horizontal plane
  3. Profile plane
  4. Any of the above

Ans: (3)


17. When the line is parallel to both Horizontal Plane (HP) and Vertical Plane (VP), we can get its true length in

  1. Front view
  2. Top view
  3. Both ‘a’ and ‘b’
  4. Side view

Ans: (3)


18. When the line is parallel to VP and perpendicular to HP, we can get its true length in

  1. Front view
  2. Side view
  3. Both ‘a’ and ‘b’
  4. Top view

Ans: (3)


19. The following method(s) is used to find the true length and true inclination of a line when its front view and top view are given

  1. Rotation method
  2. Trapezoidal method
  3. Auxiliary plane method
  4. All of the above

Ans: (4)


20. The front view of a rectangle, when its plane is parallel to HP and perpendicular to VP, is

  1. Rectangle
  2. Square
  3. Line
  4. Point

Ans: (3)


21. Which of the following position is not possible for a plane?

  1. Perpendicular to both HP and VP
  2. Parallel to both HP and VP
  3. Perpendicular to HP and parallel to VP
  4. Perpendicular to VP and parallel to HP

Ans: (2)


22. The following are the Polyhedron except

  1. Prism
  2. Pyramid
  3. Cube
  4. Cylinder

Ans: (4)


23. The following are the Solids of revolution except

  1. Prism
  2. Sphere
  3. Cone
  4. Cylinder

Ans: (1)


24. If a solid is cut by a cutting plane parallel to the base of the solid and top part is removed, the remaining part is called

  1. Frustum of a solid
  2. Truncated solid
  3. Oblique solid
  4. None of the above

Ans: (1)


25. A right regular hexagonal prism in resting on HP on its base, its top view is a

  1. Square
  2. Rectangle
  3. Hexagon
  4. Pentagon

Ans: (3)


DOWNLOAD PDF

READ MORE:

Visit Forum

Visit Our Friendly Website

Advertisement
Share
Published by
The Engineer

Recent Posts

MATERIAL MATTERS OF TURBO HOSES

Turbo hoses can be manufactured with a variety of materials. Various factors dictate the choice… Read More

4 Symptoms of A Bad Starter Relay You Must Know

A starter relay closes contacts to switch on a larger current from a small current… Read More

Everything You Need to Know About Ball Joints | Ultimate Guide

The ball joint is a safety-critical part, just like all the steering and suspension systems.… Read More

EXPLAINING THE REASON OF EXHAUST VALVE SMALLER, INTAKE VALVE BIGGER

Why is the intake valve larger than the exhaust valve? The valve is opened by… Read More

Magical exterior colour-change: The BMW iX Flow featuring E Ink

LAS VEGAS, 6 JANUARY (InnovationDiscoveries) - At the Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas,… Read More

Deciphering Bolt Head Markings | Short Guide

Have you ever wondered what the markings on the head of a bolt mean? Maybe… Read More

Advertisement