Advertisement
Visit Our Friendly Website

Engineering Drawing MCQ (Multiple Choice Questions) With Answers

Engineering Drawing MCQ (Multiple Choice Questions) With Answers

1. The following is not included in the title block of the drawing sheet

  1. Sheet No
  2. Scale
  3. Method of Projection
  4. Size of sheet

Ans: (4)


2. Which of the following represent reducing scale?

  1. 1:1
  2. 1:2
  3. 2:1
  4. 10:1

Ans: (2)


3. In first angle projection method, an object is assumed to be placed in

  1. First quadrant
  2. Second quadrant
  3. Third Quadrant
  4. Fourth quadrant

Ans: (1)


4. The following line is used for visible outlines

  1. Continuous thick
  2. Continuous thin
  3. Chain thin line
  4. Short zigzag thin

Ans: (1)


5. The following line is used for the dimension line

  1. Continuous thick
  2. Continuous thin
  3. Chain thin line
  4. Short zigzag thin

Ans: (2)


6. The dotted line represents

  1. Hidden edges
  2. Projection line
  3. Centreline
  4. Hatching line

Ans: (1)


7. Hatching lines are drawn at ___ degree to reference line

  1. 30
  2. 45
  3. 60
  4. 90

Ans: (2)


8. In aligned system of dimensioning, the dimensions may be read from

  1. Bottom or right-hand edges
  2. Bottom or left-hand edges
  3. Only from bottom
  4. Only from the left side

Ans: (1)


9. The Length: Width in the case of an arrowhead is

  1. 1:1
  2. 2:1
  3. 3:1
  4. 4:1

Ans: (3)


10. Metric thread of 10mm diameter is represented by

  1. 10M
  2. M10
  3. M^10
  4. None of the above

Ans: (2)


Engineering Maths - Dimensional Analysis

11. The internal angle of a regular pentagon is ___ degree.

  1. 72
  2. 108
  3. 120
  4. 150

Ans: (1)


12. The internal angle of a regular hexagon is ___ degree.

  1. 72
  2. 108
  3. 120
  4. 150

Ans: (3)


13. ‘Representative fraction’ (RF) is defined as

  1. Length of an object in the drawing / Actual length of the object
  2. Length of an object in the drawing / Isometric length of the object
  3. The actual length of the object / Length of an object in the drawing
  4. Isometric length of the object / Length of an object in the drawing

Ans: (1)


14. A line of 1 meter is shown by 1cm on a scale. Its Representative fraction (RF) is

  1. 1
  2. 100
  3. 1/100
  4. 1/50

Ans: (3)


15. A point ‘P’ is above Horizontal Plane (HP) and in front of the Vertical Plane (VP). The point is in

  1. First quadrant
  2. Second quadrant
  3. Third quadrant
  4. Fourth quadrant

Ans: (1)



16. The side view of an object is drawn in

  1. Vertical plane
  2. Horizontal plane
  3. Profile plane
  4. Any of the above

Ans: (3)


17. When the line is parallel to both Horizontal Plane (HP) and Vertical Plane (VP), we can get its true length in

  1. Front view
  2. Top view
  3. Both ‘a’ and ‘b’
  4. Side view

Ans: (3)


18. When the line is parallel to VP and perpendicular to HP, we can get its true length in

  1. Front view
  2. Side view
  3. Both ‘a’ and ‘b’
  4. Top view

Ans: (3)


19. The following method(s) is used to find the true length and true inclination of a line when its front view and top view are given

  1. Rotation method
  2. Trapezoidal method
  3. Auxiliary plane method
  4. All of the above

Ans: (4)


20. The front view of a rectangle, when its plane is parallel to HP and perpendicular to VP, is

  1. Rectangle
  2. Square
  3. Line
  4. Point

Ans: (3)


21. Which of the following position is not possible for a plane?

  1. Perpendicular to both HP and VP
  2. Parallel to both HP and VP
  3. Perpendicular to HP and parallel to VP
  4. Perpendicular to VP and parallel to HP

Ans: (2)


22. The following are the Polyhedron except

  1. Prism
  2. Pyramid
  3. Cube
  4. Cylinder

Ans: (4)


23. The following are the Solids of revolution except

  1. Prism
  2. Sphere
  3. Cone
  4. Cylinder

Ans: (1)


24. If a solid is cut by a cutting plane parallel to the base of the solid and top part is removed, the remaining part is called

  1. Frustum of a solid
  2. Truncated solid
  3. Oblique solid
  4. None of the above

Ans: (1)


25. A right regular hexagonal prism in resting on HP on its base, its top view is a

  1. Square
  2. Rectangle
  3. Hexagon
  4. Pentagon

Ans: (3)


DOWNLOAD PDF

Engineering Drawing and Design pdf by innovationdiscoveries
Automotive Technician Training: Practical Worksheets Level 1

READ MORE:

EXPLAINING THE MEANING OF GRADE WRITTEN ON BOLT HEAD

Visit Forum

Visit Our Friendly Website

Ekster EU

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement